lördag 29 mars 2014

Arwen bloggar: Katternas egen lagbok!

som några av er kanske redan vet så har katter en egen lagbok
 
 
och våra skällisar har en också....
 
 
 Dessa böcker kommer förmodligen uppdateras i framtiden eftersom man gjort en stor utredning på en ny djurskyddslag. (SOU 2011:75). Denna utredning är gedigen och behandlar så klart inte bara katter. Men det här är en kattblogg tillhörande Stockholms  katthem som i högsta grad skulle påverkas av de nya lagförslagen.
 Ett djupare inlägg är redan skrivet gällande lagförslaget av min styvson Basco som du kan läsa här.
 
"Utredarna anser att problematiken kring herrelösa djur och framför allt katter kräver ett antal olika åtgärder. Främsta anledningen är att katterna far illa eller riskeras fara illa. Forskning visar att många katter är sjuka, undernärda, bär på parasiter och dör i tidig ålder och detta är enligt utredarna inte en acceptabel djurhållning. Det står också i strid mot de förpliktelser Sverige har enligt Europarådets konvention om sällskapsdjur. Men det finns ytterligare en anledning till att åtgärder måste sättas in och det är att de herrelösa katterna upptar stora myndighetsresurser".
 
Enligt beräkningar har Länsstyrelserna och polisen en kostnad på ca 15 miljoner kronor om året i hanteringen av herrelösa katter.
 
 
"Utredaren anser att katter som är sjuka, skadade eller så förvildad att de inte mår bra av att vara i människors närhet, bör avlivas.
 
Är katten däremot frisk anser utredaren att katterna i första hand bör säljas eller överlåtas till personer som tar väl hand om dem. Många katthem bedriver idag en imponerande omplacering av herrelösa katter till privatpersoner. Katthemmen har dock uppgett till utredaren att det är svårt att hitta hem till alla de friska herrelösa katter som skulle kunna omplaceras.
 
  Utredaren anser därför att i andra hand, om det inte går att hitta hem till dessa katter, bör katterna avlivas. Vissa personer har framfört att det inte är etiskt acceptabelt att avliva friska djur men som utredaren ser det är det en rätt som människan har tagit sig över alla djur som hon håller. Även om utredaren anser att kattens status ska höjas i den bemärkelsen att katter ska tas om hand och inte lämnas vind för våg att klara sig själva, ser inte utredaren att det finns etiska skäl att särskilja katterna från de andra djuren avseende rätt till liv. I Sverige används ett stort antal djur för många olika syften och de allra flesta av dessa avlivas som friska djur, dvs får inte leva till dess att de dör av ålderdom. Detta gäller tex samtliga djur som föds upp till slakt inom livsmedelsproduktionen. Att särskilja katten från de andra djuren i detta hänseende anser inte utredaren är logiskt. Däremot anser utredaren som har beskrivits ovan att en mängd ansträngningar bör göras för att så få djur som möjligt ska behöva avlivas. Genom föreslagna förebyggande åtgärder kommer antalet herrelösa katter som behöver avlivas i framtiden vara väsentligt färre."
 
Det här får min mage att vända på sig!
Först och främst reagerar jag på påståendet "så förvildad att de inte mår bra av att vara i människors närhet, bör avlivas". Jag vet, precis som många av er att ger man dessa individer en chans med massor av tid, tålamod och engagemang så kan vad som helst hända, framför allt till det bättre. Men denna tid finns inte för omhändertagna katter via myndigheternas försorg och är ingenting man vill satsa på ekonomiskt heller.
 
Sen blir jag lite ilsk när jag läser att de tycker att katthemmen bedriver en imponerande omplacering av herrelösa katter..... Ilsk för att man lämnar över ansvaret till oavlönade eldsjälar i och runt om katthemmen med stora hjärtan som brinner för kattfrågan och får verksamheten att gå runt utan en krona av skattemedel. 
 
Det är tack vare alla givmilda människor som stödjer oss och skänker oss pengar och gåvor som gör att vi kan fortsätta arbetet som ingen myndighet vill ta i. Att driva katthem med allt vad det innebär och omplaceringsverksamhet är varken billigt eller lätt. Hade man kunnat få ekonomiska bidrag skulle fler katthem finnas och många fler katter både kunna räddas och överleva.  
 
  "Utredaren anser därför att i andra hand, om det inte går att hitta hem till dessa katter, bör katterna avlivas".
 
Hallå!
 Även om utredarna anser och nämner i utredningen att kattens status måste höjas är det väl inte riktigt så här man går till väga. Inte i min värld.
 
Läser man den sista meningen....
"Genom föreslagna förebyggande åtgärder kommer antalet herrelösa katter som behöver avlivas i framtiden vara väsentligt färre."
 
Kan inte tolka det på så många mer sätt än att man i nutid då alltså kommer avliva väsentligt många fler...
 
:(
 
Arwen
 
 


1 kommentar:

  1. Suzanne, volontärsamordnare Sthlms Katthem29 mars, 2014 17:51

    Bra rutet Arwen! Man blir så arg och ledsen över den cynism som utredaren visar. Tur att det finns så många, som i likhet med medlemmarna i Stockholms Katthem har en helt annan, och för katterna bättre, åsikt.

    SvaraRadera