Tesla från Husby - om livet med en skygg katt

Minns ni Husbyprojektet?
För några år sedan, närmare bestämt 2007,  tog Stockholms Kattkastreringsgrupp ett grepp om alla hemlösa katter i Husby. I samarbete med katthemmen i Stockholm fångades ca 74 st hemlösa katter in. Vi på Stockholmskatthem tog emot över hälften av dessa hemlösa katter och omplacerade dessa till nya trygga kärleksfulla hem.

Tyvärr visade det sig att problemet med hemlösa katter i Husby inte var över. I år fick katthemmet åter ett larm om en hemlös kattmamma, Abi, med 4 st kattungar (ungkatter) i Husby. En av dessa ungkatter, Tesla, som i år fångats in bor nu i akuthem hos mig. På denna sida tänkte jag att ni skulle få följa hennes anpassning till ett liv med oss människor då hon förhoppningsvis blir en tryggare kisse.

För att underlätta läsningen  kommer det senaste datumet högst upp. Nya läsare bör alltså börja från slutet för att följa Teslas utveckling.


                                           -------------------
Söndag 7/11

Nu är det dags att avrunda berättelsen om Tesla. I slutet av oktober fick Tesla ett eget hem.

Hallå, vad gör du?

Att  bli instängd i en bur var förstås inte populärt, men väl framme i det nya hemmet var det dags för upptäcktsfärd.
 


Efter någon vecka kom det en rapport från nya matte som bland annat skriver:
Jag tror jag kan pusta ut efter denna helg. Nicolette som har ängnat de första två dagarna åt bevkaning, morrande och lite fräs börjar släppa efter och har tillåtit Teslas nyfikna närmanden. I går nosade de båda på varandra och Nicolette verkar road av att betrakta Teslas lättfulla lek. 

                                        
                                                            Nicolette, Teslas nya kompis

Matte berättar vidare: Tesla har hållit sig undan lite men i morse kunde hon inte motstå handen som sträckte sig efter henne från sängen, hon slängde sig på den och så fick jag klia henne så mycket jag ville..... Hon verkar vara vid gott mod i alla fall, hon har burit ut Nicolettes leksaker och tagit för sig, hon har fått en plats i vardagsrumsfönstret och sitter gärna på utsiksplatsen i katträdet. Hon verkar också ha hittat en friplats under min dotters säng där hon får ta egen plats och vila ifred...... Ja, det känns bra helt enkelt och jag ser fram emot utvecklingen under den närmaste tiden.


Här lämnar vi Tesla i sitt nya hem, med sin nya matte och kompisen Nicolette. Vi håller tummarna för att allt går bra. Akutmatte har gjort ett fantastiskt jobb för att förbereda lilla Tesla för sitt nya liv. Ännu en gång har det visat sig att en utefödd katt, trots dåliga förutsättningar, kan rehabiliteras till en social innekatt som trivs i människors sällskap.

Därmed avslutar vi denna berättelse om hur en skygg liten katt, infångad i Husby, med hjälp av tålamod och kärlek har lärt sig att känna tillit till människor och uppskatta livet med oss tvåbeningar.  Lycka till lilla Tesla!


Måndag 23/8

Tesla har den senaste veckan efter hemkomsten från semestern bara blivit allt tryggare och gosigare. Lilla tjejen har gått från skyggis till fegis och är numera mer eller mindre en tryggis. Hon är nu redo att få ett eget hem och är bokningsbar.

Söndag 15/8

Tesla har under våra sista dagar på semestern tillbringat stor del av sin tid på den inglasade verandan. När vi andra katter som folk är ute så sitter hon där och tittar och sätter man sig på utsidan om glasdörren och pratar med henne så jamar hon numera tillbaka så söt.


Vi har även hunnit med en kloklippning igen som var så där lagom populär men gick ändå över förväntan.

Idag var det åter igen dags att styra kosan hem emot stan efter 3 veckors semester. Tesla har gjort jättestora framsteg under sina veckor här och har precis som jag hoppats vant sig lite vid andra människor och katter också för den delen. Hon tillbringar gärna morgonen i köket med min mor och vill gärna vara med där vi andra är.
Men idag var återigen den stora dagen då Tesla skulle lastas i sin transportbur. Fast vi försökte vara försiktiga och lasta bilen när hon inte såg så kände hon på sig att attans något händer idag. Hon kände att hon nog inte gillar det och därav höll hon sig på lagom avstånd från oss människor under dagen. När tiden var slagen tog jag fram vippan och kliade henne men hon jamade klagande och kunde inte slappna av. Utrustad med handskar så fick jag i alla fall tag på henne och vips så var hon inne i sin transportbur och hon berättade högljut att det inte alls var populärt. I bilen låg hon och sov hela färden ner tittade upp lite ibland, precis som när vi åkte upp. Väl hemma så intog hon balkongen med sina kompisar gick runt en vända och sedan upp i klösträdet och där var det gos och kel till tusen. När hon kelar och gosar på det sättet känns det inte alls längre som en liten fegis utan som vilken tamkatt som helst och man vill så gärna ta upp och pussa på henne. Än så länge nöjer vi oss dock att pussas när hon ligger ner och inte är i famnen. Men visst är hon en fantastisk katt som anpassat sig så bra till familjelivet med resor och allt annat vad det innebär.Tisdag 10/8

Tesla har verkligen gått framåt och numera behövs inte vippan för att akutmatte ska få klappa henne. Hon buffar tillbaka och ålar som en liten säl,  så söt!

Se film här när akutmatte klappar och gosar med Tesla som knappast kan kallas skyggis längre!


Måndag 9/8

Idag var det lekdags!

Se film när akutmatte leker med Tesla här.

Söndag 8/8


Idag hände något alldeles fantastiskt och jag, akutmatte, är så glad! Imorse när mina egna katter var ute, satt Tesla på verandan och tittade på dem. Jag ropade hennes namn och hon ger ifrån sig ett pip och så kommer hon gåendes mot mig för att bli klappad . Det är lycka, och vilken modig tjej! Fr två dagar sedan betede hon sig åter som en skyggis och nu detta. Ja helt ovanligt är det inte att små fegisar vacklar fram och tillbaka men detta var över förväntan

Lördag 7/8


Efter att ha gått tillbaka till att vara en skyggis igår så är hon idag sig lik igen. Varit med hela dagen och gosat och kelat . Till och med min mamma har efter mutning med den berömda vippan fått klappa på TeslaFredag 6/8

Två dagar i rad har nu Tesla kommit fram för att bli kliad när jag äter frukost. Idag har hon dock hållit sig på behörigt avstånd. Hon har varit med och deltagit i aktiviteterna men att röra henne har varit omöjligt. Jag undrar hur de tänker de små liven, varför blev allt så farligt? Inget har hänt och allt är sig likt som tidigare hm..

Hoppas hon är på bättre humör imorgon


Onsdag 4/8

Idag är det en glad akutmatte som skriver på bloggen. Vid frukosten satt Tesla och tittade på mig och jag sträckte ner handen som vanligt kom hon fram och nosade men idag fick jag även klappa henne vilket aldrig förr ha skett. Hon har även luktat på min mammas fötter och lekt på köksgolvet utan stöd av andra katter och endast i människornas närvaro. Vad stolt jag är över min modiga lilla fegis


Tisdag 3/8

Idag har Tesla i princip varit med oss männsikor hela dagen. Det började på morgonen då hon hängde med mina föräldrar i köket. I närheten men fortarande på avstånd. Går man emot henne så måste hon fortfarande ta det säkra före det osäkra och fly undan till en tryggare plats för att sedan återvända.

Jag har även fått klappa henne ute på verandan för första gången idag. Med hjälp av Champis och vippan kom jag åt henne och då trillade poletten åter igen ner. Det där är bekant och det är skönt så bara man nuddar henne (vilket inte alltid är det lättaste) så vill hon tokgosa. Äta går nu mera bra att göra även om vi männsikor är i närheten under förutsättning att man är hungrig och inte bara lite sugen på mat. Kanske är hon nu påväg att bli en liten modigare fegis?


Måndag 2/8

Idag var mina tjejer ute i sina selar och stackars Tesla fick som vanligt vara inomhus. Men vad gör det när man kan titta på allt spännande utanför genom den inglasade verandan.Söndag 1/8


Det där med att vara ute på nätterna gav mersmak och då jag försökte få in henne på rummet ikväll var det smått omöjligt. Tillslut betsämde jag mig för att - äh hon får väl vara ute. Istället gjorde Champis mig sällskap och värmde min säng. Dörren fick stå på glänt och mitt i natten vaknade jag av att en liten Tesla hoppade upp i sängen och spann som en tubomotor. Jag vill ju gärna tro att det är mig hon vill kela med men det är väl bara att inse att det är Champis som drar , hon är Teslas stora idol här i livet.


Lördag 31/7


Regn, regn och regn! Dagen har mest sovits igenom av samtliga katter. På kvällen körde vi ånyo "sitt i knä" men det blev samma visa. Kanske blir hon ingen knäkatt. Men å andra sidan måste väl inte alla katter gilla att sitta i knät? I normala fall så brukar jag ta in henne i mitt rum på natten, men då det var lördag och allt så bestämde vi att hon skulle få vara ute med sina kompisar. Det var tydligen en riktig hit för i natt har det busats här som aldrig förr. Mattorna flyger och trappen används som en racer bana. Tänk vad de kan de små trollen.

Fredag 30/7


Idag var min morbror här och hälsade på. I vanliga fall brukar ju fröken springa och gömma sig och vara ganska osynlig för främmande människor men idag tog hon riktigt mod till sig. När vi satt där och pratade som bäst kom Tesla fram och satte sig under bordet, inget läskigt med det. Hoppas nu att hon börjar vänja sig lite vid fler människor.
På kvällen hade vi lyftträning och tränade även på att sitta i knä. Det är inte så populärt. Först måste jag lura henne för att få tag på henne och det är inte lätt. Hon är en smart katt. Lite konstigt är det för hon älskar ju att bli klappad och kelad men att bli buren och sitta i knä, nähä hua då jämrar man sig högt! Natten har dock tillbringats i fotändan av sängen och där är hon kelig till tusen och kommer numera nästan fram och pussar akutmatte. Konstigt ,undrar hur de tänker, att vara nära i famnen inte roligt att pussas i sängen ok. Någon som kan förklara..?


Torsdag 29/7

Tesla har nu anpassat sig riktigt bra i natt var hon minst sagt på bushumör och for runt här inne i rummet och imorse hittade jag en dränkt leksaksråtta i vattenskålen.På dagarna är hon ute och springer i hela huset och undersöker i princip allt. Till Teslas stora förtret kom det idag jätte mycket människor och då är det bäst att ta  beteckning under soffan. Därifrån kan man lugnt spana in dem i lugn och ro. Det som ändock är positivt är att hon inte ligger tryckt längst in under soffan utan i framkanten hon vill nog gärna vara med men vågar inte riktigt än.

När det är lugnare här så vågar hon numera springa förbi oss alla och komma in i köket om vi sitter där och hennes fyrbenta vänner är där. Alltid något man får nog säga att Tesla har lämnat stadiet som skyggis till att bli en liten fegis istället. Nu ska vi se om vi kan ta henne vidare från det steget.
Onsdag 28/7


Puh idag har det varit riktigt varmt och skönt. Katterna har mest legat och slöat, men nu på kvällen när vi satt och åt på din inglasade verandan kom Tesla fram och tittade storögt på oss för att sedan vända och springa in igen. När jag senare på kvällen satt där ute själv så kom Tesla ut i sällskap med Champis (tja har men guiden med då vågar man lite mer). Det märks att hon är van med mig och inte så van med andra människor, vi får hoppas att det ändrar sig under vår vistelse här uppe.


Tisdag 27/7


Resan upp igår gick bra men tyvärr blev Tesla lite stressad av infångandet. Väl inne i transportburen låg hon och sov som en stock hela resan på 2 timmar, medan en av mina egna kissar sjöng hela vägen för glatta livet. Väl framme installerades Tesla i ett eget rum som hon och jag, akutmatte, delade. Läskigt var det att komma till ett nytt ställe så säkrast att ta betäckning under sängen för att kolla in den nya miljön. Under natten kröp Tesla fram för att äta och gå på lådan vilket ändå känns bra, det är alltid lite skrämmande att flytta på en skyggis och man vet aldrig hur de tar det. Nu hoppas jag det går bra i och med att hon får vara med mig som hon känner men även för att hennes två kompisar som hon känner sedan hemma är med.

Idag är det nya utmaningar. Tesla håller sig fortfarande under sängen lade mig på golvet för att prata lite och hon blinkade glatt tillbaka. Tog den välkända fjädervippan och kliade henne lite och det var ju lika oemotståndligt som vanligt. Hon ålade sig som en liten säl och kom sedan fram för att bli klappad med handen. Skönt är det! Senare under dagen öppnade vi dörren så att hon skulle kunna kolla in hela huset och det gjorde hon i sällskap med Champis som är hennes guide och uppfostrare här i livet. Det var en liten katt men mycket lång hals som kom ut ur rummet och sedan sprang och gömde sig bakom tv sofforna. Nyfikenheten tog över och det bar iväg ner på undervåningen där hon lekte tafatt med sina kompisar. När det var dags att återvända till rummet så hade fröken inte alls någon lust med detta. Istället fintade hon bort mig 2 ggr in i rummet, och när jag skulle gå för att stänga så tog hon vägen genom spjälorna och ner för trappen. Jag tror faktiskt att hon hade ett stort leende på läpparna för det var inte rädsla utan bus i blicken.

Framme i en ny värld att utforska
 

Måndag 26/7


Skönt är det att Tesla är precis som vanligt idag och det är helt ok att klia och klappa på henne när hon känner sig trygg. Just nu håller hon på att inspektera transportburarna och annan packning som ska med på resan. Hoppas infångningen går smärtfritt

Liten tvätt innan avfärden.


Söndag 25/7

Idag var en mindre rolig dag för Tesla det var dags för hennes första kloklippning. Klorna hade växt så nu var det dags. Då jag misstänkte att detta skulle vara något riktigt läskigt så utrustade jag mig återigen med svetshandskar och handduk. Hur gick det då. Jo det klagades men med handduken överhuvudet så gick det lugnt att plocka fram tass för tass och klippa klorna. Så nu är manikyren avslutad och trots att hon klagade så bet hon mig faktiskt inte. Alltid något! Undrar om jag tärt på vårt förtroende nu?


Lördag 24/7

Så vad tycker mina egna katter om Tesla då. Ja som ni sett håller de inte riktigt samma tempo som Tesla. För det mesta går det riktigt bra men ibland kan inte Tesla hålla sig i skinnet och då hon hoppar på mina egna katter bakifrån för att busa får hon en tillrättavisning. Av någon anledning så tycker inte Nellie att Tesla är så där jättecharmerande när hon kommer fram och ska pussa, kela och klänga på henne. Hon tycks tänka, suck, sluta det är för varmt och det hela slutar då med ett fräs stick härifrån. Ett fräs är ett fräs och i detta fall är det nog mest i uppfostrande syfte ingen slåss och inget mer händer. Och ibland är ju "gammeltanterna" med på noterna och busar och kelar för fullt med henne. Tesla själv vekar ta livet med en klackspark och ett fräs betyder bara att tanterna inte hade lust att leka denna gång. Då får man roa sig själv men kanske har de ändrat sig om en stund. Idag har det varit jakt av stora mått här hemma. En fluga hade vägarna förbi, oj så skoj det var. Tesla är en riktig liten jägare!


Fredag 23/7

Idag när Tesla var i sängen så fånade hon sig som vanligt. Nej matte i sängen gosar vi inte där leker man! Så till slut räckte armen till i ett ögonblick när hon tittade bort och då klappade jag henne. Oj det var ju bekant och så skönt att polletten trillade ner. Så nu hoppar Tesla gärna upp i sängen för att gosa och kela. Ikväll när jag satt i soffan låg hon en bit bort och jag ropade på henne. Då kom hon för första gången och skulle kela. Vippan den behövs inte längre för att komma nära utan den där Tesla det är faktiskt hon.


Torsdag 22/7 2010


Tesla blir allt mer kelig här hemma och jag har sakta påbörjat lyftövningen. Den går i korta drag ut på att ha båda händerna runt hennes kropp och försiktigt lyfta framdelen medan bakdelen står kvar på golvet samtidigt som vi tokgosar och kliar så hon ska glömma det farliga. Det har gått överförväntan ibland får man en osäker blick men inget mer. Det gäller att förbereda henne för snart ska Tesla få möta sin största utmaning hitintills vi ska åka på semester och då kommer det att vara fler människor och djur än vi bekanta här hemma. Undrar hur det kommer att gå..Onsdag 21/7

Mystiskt är det men i sängen får jag inte klappa på Tesla ännu utan där är det bara lek som gäller.

Se film när akutmatte busar med Tesla i sängen här

Tisdag 20/7

Så nu vågar Tesla även bli klappad på andra ställen än i soffan. Idag blev det kel på balkongen.


                                               Lite kel på balkongen

Måndag 19/7


Trots att hon numera börjar luta åt att bli en riktig kelgris så har hon inte vågat gå in och äta på morgonen när jag ger mina katter mat men i morse fick jag en till liten matgäst.


                                                           Ny matgäst

Söndag 18/7


Äntligen lite svalare och idag har vi passat på att städa. Dammsugaren är inget vidare populär här hemma så Tesla lade sig istället till ro på balkongen tillsammans med kompisarna. Under soffan hittade jag alla  leksaker undrar vem som tagit dem? Tja hon vet var man hittar dem.


Och det är inget snack om vilken som är populärast- råttan ska det vara!


                                                Men vart tog råttan vägen?


                                                Hm den försvann men jag vet.....
                                                   .... var det finns fler!

Vad gjorde då mina egna katter? Tja de hänger inte riktigt med i Teslas tempo...Lördag 17/7

AC:n hade jag inte behöv oro mig för alls, nyfiken och kaxig som hon är tog Tesla det hela med ro. Hon är hemma här numera och betraktar nog oss som sin familj och trygghet. Allt som oftast så vaknar jag numera av att Champis och Tesla har "race" här hemma, de jagar varandra fram och tillbaka det är bara att hålla i huvudet när de kommer och hoppar över sängen. Efter att ha busat så slappar de gärna i klösträdet.Fredag 16/7


Puh vad jobbigt det är i värmen både jag och katterna är helt utslagna så idag inskaffades det en AC här hemma. Installerad och klar så gav den en skön svalka, men tyvärr så ger den även ifrån sig ett relativt högt ljud så vi får se om Tesla vågar sig upp i sängen i natt. Tja som synes så vill nu Tesla gärna vara med resten av familjen här hemma och just nu ligger hon och tittar på när akutmatte skriver i bloggen.Torsdag 15/7


Japp jag misstänkte att det inte skulle ta lång tid för fröken nyfiken, idag tog hon steget ut på balkongen och nosade rejält på "golvet". Spännande var det, men samtidigt läskigt och när akutmatte rörde på sig sprang Tesla fort in till tryggheten igen. Man kan inte mer än le åt den lilla trollungen.

                                                 Skönt på balkongen i värmen.


Onsdag 14/7


Efter att noggrant ha gått igenom balkongen för att försöka eliminera eventuella utrymningsvägar så fick Tesla idag för första gången chansen att känna trätrallen på balkongen under sina tassar, men än så länge är det tryggast inomhus. Vi får väl se hur länge?


Tisdag 13/7

Att gosa på kvällarna i soffan är numera mera regel än undantag här hemma. Det är bara att visa Tesla vippan så hoppar hon upp i soffan och då går det numera utmärkt att ta handen och klappa henne även om det ibland fortfarande är lite läskigt. I sin iver att bli kliad så händer det rätt ofta att hon glider ner för soffan lite snopen ser hon allt ut. Men det är bara upp i sadeln (tja eller soffan i det här fallet) igen och fortsätta mysa.


Gos i soffan på kvällarna


Måndag 12/7


Nu när det är så varmt ute tillbringar jag mycket tid på den innätade balkongen med mina egna kissar. Tesla kommer då allt som oftast för att stå i dörröppningen och spana in sina kompisar och vädra frisk luft.
Än så länge har jag inte vågat låta henne gå ut på den då jag är rädd att hon hittar något kryphål som jag och mina egna katter inte upptäckt. Lite elakt känns det dock när det varit så varmt men hon verkar glad ändå.


                                Nöjd fast hon inte får gå ut på balkongen ännu.
 
Söndag 11/7

Idag är det en mycket stolt akutmatte som skriver på bloggen. Jag har för första gången kliat Tesla med min egen hand idag! Soffträningen med vippan har gett resultat vilken lycka och vilken seger för en liten rädd missa.
Efter att ha busat så blev Tesla lite tröttare (tja riktigt trött verkar hon aldrig bli)  då började jag dra med vippan över henne. Givetvis var hon tvungen att bita lite i vippan först och läskigt var det, men efter att  envist fortsätta så började hon till slut spinna (antagligen kände hon igen beröringen från vår träning under fåtöljen).

När hon var tillräckligt avslappnad så tog jag handen när hon inte såg och kliade henne i nacken och hon gillade det och spann på som vanligt. Nu gäller det bara att få henne att koppla ihop handen med njutning.

Det är en stolt akutmatte ikväll!

Se film hur akutmatte klappar Tesla för första gången här.


Lördag 10/7

Leken i sängen med vippan har gett goda resultat men idag lyckades jag lura upp henne i soffan med hjälp av vippan trots att jag satt bredvid. Känns toppen för i vanliga fall har jag varit jätte läskig när jag sitter upp kanske börjar jag vinna hennes förtroende.


I soffan...med akutmatte.


Fredag 9/7


Tja vi lunkar på här hemma jag, Tesla och mina egna katter.

Tesla är mer och mer framme men springer gärna och gömmer sig när det kommer främmande människor. När det bara är vi i "familjen" kan hon numera t.o.m. lägga sig nedanför soffan när jag tittar på tv och ikväll passade jag på att smeka henne lite snabbt över ryggen när hon tittade bort. Uppskattat kanske det inte direkt var men hon varken fräste eller flög iväg så sakta men säkert går det framåt.

                                              Vill vara nära akutmatte nedanför soffan


Tordag 8/7


Idag var det dags för andra vaccinationen. Insåg att det eventuellt skulle kunna vara stressande för Tesla att behöva fångas in och sättas i transportburen så för att göra "plågan" kort så kom Teslas infångare och
hjälpte mig med infångningen (tack Suzanne). Valet var att springa emot en bekant akutmatte eller en okänd människa, och precis som jag hoppades så valde hon den bekanta och infångningen gick denna gång på 2 minuter och helt smärtfritt.

Väl i transportburen så tittade hon osäkert på mig för att efter en stund lägga sig ner. När det väl var dags för vaccinationen tog jag på mig svetsarhandskarna för att sticka in mina händer längst in i transportburen.

Inget fräs inget bett (hm undrar om hon var chockad) och efter att fått tag i henne var det bara att lyfta ut henne. Vaccineringen gick utmärkt och samtidigt passade vi på att kolla ögonen som drabbats av infektioner. Lite rött och svullet men på bättringsvägen. Måste säga att det gick bättre än jag trodde och det var en stolt akutmatte som åkte hem.

 
Onsdag 7/7


I morse vågade Tesla för första gången lukta lite på handen. Jippi! Kanske börjar händerna bli lite mindre farliga.Tisdag 6/7


På helgerna när jag inte behöver åka till arbetet försöker jag alltid att leka med Tesla en liten längre stund för att försöka få henne att komma närmare så jag kan börja klappa lite. Imorse när jag vaknade hoppade hon upp som vanligt för att leka och denna gång så kom hon så nära mina ben att hon faktiskt låg på dem trots att vi inte hade ett tjockt täcke emellan oss.


Måndag 5/7


Ibland säger en bild mer än tusen ord. Som man bäddar får man ligga …Att ha en skyggis hemma bjuder även på många skrattMattan framför fåtöljen...

...är nu på väg in under......

                  ...för att slutligen bli en riktig mysbädd åt Tesla under fåtöljen! :-)

Söndag 4/7


Efter ”jakten igår” blir man ju alltid lite nervös över att hon ska tappa förtroendet som vi sakta bygger upp. Men det verkar ungefär som att hon tänker ”ok, det där var skitläskigt men jag dog inte denna gången heller”. För imorse så låg hon lugnt och skönt och sov i sängen igen, det ser riktigt mysigt ut.


Trygg trots allt.


Lördag 3/7


Suck ögoninfektionen har börjat komma tillbaka men denna gången på andra ögat. Återigen dags att utrusta sig med svettsarhandskar och handduk. Tyvärr har tjejen en förmåga att stressa upp sig själv men vad ska man göra, man måste försöka rengöra ögat. Som vanligt klagas det högt, och att tvätta ögat med svettsarhandskar på är ingen lätt match. Handskarna är jag dock evigt tacksam för bits det gör hon då hon blir rädd och försöker skydda sig mot den elaka människanFredag 2/7


Nu är det 3 veckor sedan Tesla anlände och jag tänkte passa på att summera de första 3 veckorna här hemma.

Mycket har hänt under dessa veckor, från att ha knappt visat sig så har gjort stora framsteg och sover nu allt som oftast i sängen på morgonen när jag vaknar. På dagarna när jag kommer hem hittar jag henne allt som oftast under soffan. Går jag fram så hör man ett fräsande ljud, det låter ungefär som en liten huggorm. Att bli klappad där under i tryggheten med en vippa är jätte skönt, men på andra ställen är det jätteläskigt ( ibland funderar man ju lite på hur de tänker, varför så farligt på andra ställen?).

Busig och lekfull är hon precis som ungkatter ska vara, och det brukar vara just leken som är framgångsreceptet. Exalterad över att leka brukar man ju kunna lura till sig de små liven lite närmare och börja klappa lite. Men att klappa henne utan att hålla fast henne har jag inte lyckats med än. Jag har helt enkelt förkorta armar ;-).

Sängen är den plats vi haft störst framgångar. När hon tror att jag sover så luktar hon gärna på mig och sover i sängen gör hon regelbundet. Leka går även det bra men så fort handen kommer hoppar hon 1 meter bakåt.

Tesla fick ju även en ögoninfektion efter några få dagar här hemma vilket betydde att hon var tvungen att fångas in för att behandlas. Att fånga in henne är en hel procedur. Dels för att jag bor med öppen planlösning men som sagt det är en katt vi har att göra med och jag kan lova att hon är både snabb och smidig. Trots att jag varit utrustad med stora svetshandskar och en tjock handduk har hon glidit ur greppet och lyckas gömma sig på diverse platser där det är mindre lätta att komma åt henne.

Väl i famnen så dunkar det lilla hjärtat snabbt och hon klagar lite. Måste vi göra så här det är ju så läskigt? Efter en stund så lugnar hon dock ner sig och man kan klappa lite på huvudet under förutsättning att man håller i henne så hon inte rymmer.

Kanske hade vi kommit längre om jag inte jobbade heltid, kanske inte. Ingen kan veta men med hjälp av mina egna katter och Teslas enorma nyfikenhet och lekfullhet så har vi ändock kommit en bra bit på väg. Att se henne leka och sova tryggs i sängen känns riktigt bra, nu gäller det bara att kämpa vidare.

 
Torsdag 1/7


Imorse blev jag minst sagt väckt på ett nytt sätt. Plötsligt hoppar en katt upp och lägger sig på mina ben. Mina egna tjejer brukar ju för det mesta lägga sig bredvid huvudkudden. Räknar fort in dem, Champis på höger sida och Nellie på vänster. Det är alltså min lilla Tesla som har blivit så modig!


God morgon matte!


Onsdag 30/6


Sakta men säkert går det framåt. Numera vågar Tesla faktiskt gå förbi mig när jag sitter vid datorn istället för att springa fort som attan och gömma sig under sägen. Och när jag går och lägger mig i sängen kommer det snart en liten Tesla. Hon vet vad som gäller och hon leker som en galning numera med vippan och glömmer totalt bort att jag är farlig när hon hoppar och far omkring över mig. Nu gäller det bara att försöka komma åt henne med handen och beröra henne lite, får nog försöka klura ut hur det ska gå till. Någon som har längre armar eller fler till salu?


Tisdag 29/6


Vaknar med alla katterna i sängen, det är tur att man har en stor säng så vi allesamman får plats. Är glad att de andra två accepterar Tesla och att hon får vara med tjejerna.
På kvällen kör vi återigen samma procedur som kvällen innan. Vippan får agera lockbete och visst hoppar hon och skuttar på mig trots att jag ligger i sängen. Det kommer att bli sena kvällar nu för vem kan sluta leka när hon är så modig.

Vippan lockar upp Tesla i sängen för att leka.

Måndag 28/6 2010

Igår när jag låg i sängen och läste kom en liten Tesla upp och tittade nyfiket. Jag hade fjädervippan i sängen och började leka lite med henne. Tidigare har hon gjort tafatta försök och rört den lite med tassen men igår vart det jätte spännande när vippan var under överkastet. Leken tog helt överhand och när jag tog vippan och drog över mig så hakade lilla Tesla på tillslut ligger hon faktiskt på mig och leker med vippan. Tydligen är man inte så farlig när man ligger ner.

På morgonen sitter lilla Tesla i klösträdet. Jag går fram och lägger fram handen framför henne. I normala fall brukar hon snabbt som attan sticka iväg men idag sitter hon faktiskt kvar. Nöjer mig så och går in och serverar frukost till mina egna kissar. Undrar hur lång tid det tar innan hon vågar komma in i köket och delta i frukosten.
Ikväll får det väl bli nya sängövningar med vippan.


Man vågar sig upp i sängen trots att akutmatte är där numera..

Söndag 27/6


Idag har det varit race här hemma. Tesla har äntligen fått en lekkamrat och det är min lilla argbigga här hemma som ställer upp på att bli jagad. De springer som två tokar och jagar varandra runt i lägenheten. Först jagar Tesla Champis och sedan vänder de på steken så att Champis jagar Tesla. Man kan inte mer än att le när mattorna flyger omkring.

Senare på dagen fick vi besök. Usch, läskigt var det minsann! Bäst att hålla sig under sängen. Efter en stund tar nyfikenheten under och precis intill kanten på sängen ser man ett litet huvud som kikar ut för att sedan snabbt springa in och lägga sig på köksstolen. Efter en stund är det dags och fika i köket. Tesla ligger kvar på sin stol och när jag drar ut den lite kan jag klappa lite på baken innan hon far iväg till tryggheten under sängen.

 Man kanske inte behöver gömma sig längst in under sängen längre....

Lördag 26/6


När jag idag satt ute på balkongen (in nätad) med mina egna katter kom en liten nyfiken tjej och tittade på med stora ögon. Någon större risk för att hon ska springa ut när jag sitter där är det inte än så länge för så fort jag rör på mig så springer hon in i tryggheten. Men spännande är det och till slut beslutar hon sig för att ligga 2 meter bort och rulla runt. Man kan bara inte låta bli att tänka på att denna tjej för några veckor sedan levde som hemlös tillsammans med sin mamma och syskon och fick kämpa för att hitta mat och överleva. Idag är det en glad liten skrutta som rullar runt och verkar tycka att livet som innekatt inte alls är tokigt utan helt ok.

På kvällen var det dags för lyft övning. Fortfarande blir hon rädd och fräser när jag ska ta upp henne men väl i famnen så verkar hon numera inse att inget värre händer så hon finner sig att sitta en stund. Efter att åter ha blivit nersläppt på golvet så sprang hon faktiskt inte och gömde sig denna gång utan lade sig istället på golvet för att sova. Ett framsteg!


Fredag 25/6


Idag har lilla Tesla tagit modet till sig och vågat gå förbi mig när jag låg i soffan, och jag nuddade faktiskt hennes svans. Hon glömde antagligen bort att jag låg där men ändock. Busat har hon även gjort i massor, alla typ av möss är populära. Mina egna katter de tittar mest på och verkar fundera , hur orkar hon?
Hitintills har ju alltid Nellie varit med som stöd när jag tagit vippan och smekt Tesla men idag var Nellie ute på balkongen medan jag och Tesla övade. Det gjorde absolut inget att hon inte hade stöd av en annan katt. Precis som vanligt så fräser hon när jag kommer och lägger mig på golvet. När jag börjar klappa henne med fjädervippan så börjar hon kråma sig och trampa mot golvet för att rulla runt det är ju så skönt så skönt. Händerna är hon dock fortfarande skeptisk till men imorgon ska vi börja öva på det.

Mysigt att bli klappad med fjädervippan!

Onsdag 23/6


Imorse när jag vaknade låg tjejen i sängen och sov det gör hon numera nästan varje natt. Tydligen är man inte så läskig när man sover. När jag går upp däremot springer hon snabbt under sängen och gömmer sig. Hua tänk om matte skulle försöka klappa på mig!

På kvällen kör vi våran vanliga ritual dvs jag ligger på golvet och klappar henne med en vippa under fåtöljen. Där blir hon så kelig så kelig ligger och rullar runt och riktigt myser börjar mjölktrampa mot golvet och ja hon spinner faktiskt. En fantastiskt känsla nu gäller det bara att få komma tillräckligt nära med handen för att börja klappa henne, tyvärr har jag än så länge inte tillräckligt långa armar men det ska väl lösa sig.

                                              Tesla sover nu i sängen på nätterna.


Måndag 21/6

Ögoninfektionen börjar att ge med sig men var tvungen att fånga in henne idag igen och rengöra ögat. Usch vad läskigt det är. Väl i knäet så talar hon tydligt om att det här var inget kul alls men efter en stund med klappar så lugnar tjejen ner sig och tycks tycka att det ändock kan vara ok.


Söndag 20/6 2010

I natt hände det! Tesla kröp sent i natt upp i sängen och inspekterade mig. Lilla hjärtat man blir så stolt.


Lördag 19/6

Tyvärr har Tesla börjat få en tendens till ögon infektion, så idag var det bara att ta tjuren vid hornen och fånga in henne. Det gick ganska smärtfritt för hon satt i fönstret efter att vi hade städat, så det gick snabbt denna gång. Visst blev hon rädd men efter 2 min hade hon lugnat ner sig och ögat kunde lugnt rengöras. Undra om jag nu svikit det förtroendet vi börjat bygga upp?


Med infekterat öga i akutmattes famn.


Fredag 18/6

Socialiseringen fortsätter, idag har jag börjat att ta vippan närmare henne för att sakta påbörja beröringen. Läskigt är det, men så lägger hon sig plötsligt på sidan och börjar rulla runt så kanske är det trots allt lite skönt. Under natten lade hon sig för första gången och sov i fåtöljen som står nedanför min säng. Undrar hur långt tid det tar innan hon vågar krypa upp i sängen.

Tesla har vågat sig upp i fåtöljen.


Torsdag 17/6

Idag var det dags att börja försöka närma mig Tesla. Som vanligt så hamnade vi i köket och det var ju jätteläskigt när den där stora människan började dra någon vippa med fjädrar framför näsan. Som tur är ställer en av mina egna katter gärna upp och visar hur man leker, och efter en stund börjar faktiskt fröken att följa vippan med ögonen. Efter en liten stund går den inte att motstå och den lilla tassen kommer fram för att peta lite försiktigt.

                                            Teslas första kontakt med fjädervippan.

Tisdag 15/6

Ha! I natt fick jag för att inte vilja leka .... Fröken har lekt med musen och bollar, så leka vet hon minsann hur man gör. Ett gott tecken, kanske börjar hon känna sig lite mer hemma hos oss.
Kom hem sent idag och som vanligt hittar man Tesla under sängen men inte längst in tryckandes mot väggen. Istället har hon tagit plats i framkanten, fortfarande skyddad men tittar nyfiket och sitter kvar då jag hälsar. Känner mig trött, så innan processen med socialisering påbörjas säterjag mig i soffan och äter mat. Då kommer fröken fram och sätter sig under en byrå fyra meter ifrån mig och tittar. Whoo det tar sig, sakta.

                           Tesla har hittat en trygg plats på en köksstol under bordet.


Måndag 14/6

Champis är fortfarande lite upprörd här hemma men för Nellie har nyfikenheten på den nya katten tagit överhanden. Idag konverserade jag och Tesla lite i köket och med mig som stöd hade jag Nellie som gärna passade på att äta upp fröken skyggis godisbitar. Fortfarande är jag väldigt läskig, men hon vågade åtminstone hoppa över mina ben för att undkomma mig när jag satt på golvet. Alltid något! Har försökt att börja leka med fröken men det går så där... Hon har petat lite på vippan med tassen men vekar inte riktigt förstå. Ofta är det ju så att de inte har tid att leka när de känner sig otrygga.

2010-06-12 Lördag

Just nu är det ju mest att ligga under sängen som gäller, men elak som jag är har jag faktiskt idag lyft upp henne i knäet och klappat. Nervöst och jobbigt var det ju för lilla tjejen men efter 10 min så insåg hon väl att inget värre skulle hända. Så hon stannade en stund och sedan studsade hon iväg och sen fick hon lite godis. Tack gode gud för att temptation finns, hon har nämligen varken ätit eller varit på lådan ännu (inte ens en olycka). Det är väl en omställning för fröken att lämna kompisarnas trygghet, den enda man känner till. Hittar till lådan gör hon dock för i morse fann jag henne sovande där. Lilla hjärtat man vill ju bara ta upp och pussa på henne men vi har en bit kvar dit.

Mina egna katter då hur reagerade dom? Jo som vanligt spatserar Champis fram med böjt huvud och ser ut att tänka, men matte inte nu igen! Välkomnar sen fröken med ett fräs. Vänder och går sedan och lägger sig, tja det är min Champis det. Nellie tittar nyfiket, kanske någon man kan leka med? Men nähä inte idag, hon vänder besviket och går. Jag hoppas som vanligt på att mina tjejer ska hjälpa mig i socialiseringen. Det brukar dom göra och jag hoppas innerligt att dom ställer upp för sin medsyster ännu en gång. Senare denna kväll började faktiskt tjejen att äta. Tack och lov för det.

Första kvällen gömmer sig Tesla under sängen.

2010-06-11 Fredag

Jag åker till katthemmet och hämtar en ny liten "stödis". Det är som vanligt en skyggis, en ny utmaning. Tjejen (för det är väl en hon?) är utefödd av en hemlös, tam mamma i Husby där hon fångats in, och beräknas vara 7-8 månader. Alltså en katt som av många människor i vårt land är utdömd att kunna bli tam. Jag vet bättre jag har gjort det förr, och det ska gå och med tid och kärlek!

Sagt och gjort, på katthemmet går inlastningen bra. Ingen stress, utan hon tittar nyfiket på buren och kliver in. När jag tar henne till bilen tittar hon nyfiket genom gallret vad ska hända nu? I bilen är hon knäpp tyst lägger sig till ro och verkar faktisk inte alls stressad. Skönt!
Väl hemma ställer jag transportburen på toaletten så hon ska hitta till lådan
Där spatserar hon nöjt ut ur sin transportbur och tittar sig omkring, stannar i köket där hon lägger sig. När jag sen ska titta till henne hittar jag henne inte. Uppenbarligen har hon smitit förbi mig och in under sängen, modig liten fröken!