söndag 10 juni 2012

Elfvikskatterna

Vid Elfviks kursgård på Lidingö samordnar SVEKATT ett projekt för att rädda de förvildade katterna i en kattkoloni. Föreningen Stockholms Katthem är en av SVEKATT:s medlemsorganisationer och vi kommer att delta i projektet.


 Katterna håller till på Elfviks Udde runt en kursgård, personalbostäder, ett näraliggande stall och andra byggnader i området.

Då katterna dels innebär en olägenhet och dels far illa under vinterhalvåret hade det beslutats att viltvårdaren skulle fånga in och avliva katterna. Den här katten saknar en baktass och linkar fram.


Men när Svekatt kontaktade kursgården, markägaren, viltvårdaren och andra inblandade visade det sig att alla var väldigt olyckliga över att katterna skulle behöva avlivas.

Nu får katterna därför en ny chans tack vare ett samarbets- projekt under sommaren.
Katterna kommer att infångas och kastreras och ID-märkas. Det blir inte lätt att hitta katter och eventuella kattungar i gårdsmiljön. Det här är bara ett av alla perfekta gömställen. Här fanns tydliga "doftspår" av okastrerad hankatt...

Det befaras att flera av honorna är dräktiga, eventuellt finns det redan kattungar gömda någonstans. Stockholms Katthem söker nu därför akuthem som kan ta emot mammor med ungar i sommar.
Katter som inte omedelbart får plats på katthemmen kommer att släppas tillbaka när dom är kastrerade och de kommer att matas av boende i området. Högdräktiga honor och mammor med ungar har naturligtvis företräde, liksom sjuka eller skadade katter.

Senast till årsskiftet är det meningen att alla katter ska vara borta från området. Exakt hur många det rör sig om verkar ingen säkert veta men det är minst ett tjugotal, troligen fler.

På området finns även kastrerade huskatter som tillhör gården, men dom känns enkelt igen på halsbandet. Nästa sommar har dom förhoppningsvis reviret för sig själva!

 Det är viktigt att få alla katterna kastrerade, annars uppstår samma situation igen nästa sommar och det vill verkligen alla inblandade undvika. Håll tummarna för att projektet är framgångsrikt, vi kommer att återkomma med uppdateringar här i bloggen.

De organisationer som samarbetar i projektet är:


Vi söker akuthem som kan ta emot mammor med ungar under sommaren.

3 kommentarer:

 1. Du kan stötta katthemmets arbete med hemlösa katter genom att skänka en slant till vårt plusgiro 90 01 79-3 eller skicka ett sms med texten Katthem 25, Katthem 50 eller Katthem 100 till nr 72970 så skänker du motsvarande belopp. TACK PÅ FÖRHAND!

  //Lena, ordförande

  SvaraRadera
 2. Tack för er insats!
  Ni kommer att få en slänt inom kort.

  SvaraRadera
 3. vilket jobb ni gör,helt otroligt
  tyvärr har jag 3 katter redan som gått ute förr ivärlden i en liten etta,annars hade jag gärna öppnat min dörr till nån av dessa små..
  jag önskar lycka till med projektet,en liten slant kommer sen
  nospussar från

  LEON :ståtlig kille som antagligen har blivit utslängd ur sitt gamla hem),en riktig matte gossegris o stans bästa råttfångare :)

  PEPSI: en gubbe? som gick ute flera år innan han hamnade hos mig,en riktig skyggis som blev en tryggis o sover på min mage på nätterna
  har fått lära sig allt här hos mig från lek till gos,sånt fanns inte i hans värld innan

  SKRUTTAN: en liten flicka som antagligen föddes under mitt hus o kom hit mager som en sticka o full med fästingar ca 3 månader gammal,fortfarande ganska liten
  är nu en fin egensinnig dam på 2 1/2 år som har lite speciella sätt att visa hur mycket hon älskar matte : )

  hälsningar till er från mig o mina 3 små kärlekar här i livet

  pepsi

  SvaraRadera