måndag 26 december 2011

Hjältemodig insats på julaftons morgon

När en medlem i Föreningen Stockholms Katthems styrelse läste på Facebook om en katt som suttit flera dagar uppe i en tall, inte långt ifrån där hon bor, kände hon att hon måste rycka ut och försöka rädda den.


Efter flera misslyckade försök med diverse stegar, som snarast skrämde katten, fick hon, tack vare en annan av föreningens styrelsemedlemmar, kontakt med arboristen Dani (arborister är specialister på träd, och kan klättra högt).


Dani, som själv har katt, ställde upp trots att det var jul. På julaftons morgon kl 8 påbörjades räddningsaktionen, katten var nu inne på sitt femte dygn i trädet.... Katthemstjejerna och den enes man samt arboristen ingick i det morgontidiga räddningsteamet.

Katten satt väldigt högt upp (20-25 meter) och långt ut på en gren (inringad). Hur skulle detta sluta? De som var kvar på marken höll för säkerhets skull ut ett lakan under katten ifall den skulle ramla ner, men det var inte helt lätt att hålla balansen i den lerhala slänten under trädet.


Dom höll andan, men till slut hördes ett glatt rop uppifrån trädet "jag har henne i väskan" och alla kunde äntligen andas ut.

En tacksam, men väldigt hungrig och kissnödig, katt... var äntligen nere på på marken igen!


Efter att ha vilat upp sig hemma hos en av räddarna anlände katten, som vi tills vidare kallar Christmas Eve, till katthemmet  på juldagskvällen. Där får hon nu bo tills det visar sig om hennes ägare saknar henne. Annars blir hon omplacerad via Katthemmet .....som innekatt. Nu får det vara färdigklättrat i träd! Ja utom möjligen i julgranar förstås, vad annars om man heter Christmas Eve?

Vad har vi lärt oss av detta?
Jo, att sitter en katt fast högt upp i ett träd, ring en arborist! :-)

8 kommentarer:

 1. En så fankattisk berättelse - den symboliserar precis vad julen handlar om! Och ett så passande namn hon fick, lilla skönheten... vi håller tassarna för att hon har en matte eller husse någonstans som är sjuk av oro för henne, men det viktigaste är ju att hon är inne i värmen och blir omtasstagen.

  God jul! önskar klosterkatterna genom Imma, abbemissa.

  SvaraRadera
 2. Fantastisk insats av alla inblandade! Hoppas att Christmas Eve har en ägare som efterlyst henne.

  SvaraRadera
 3. Gulle trädklättrare som ställde upp på självaste julafton...!! :-)

  SvaraRadera
 4. Åh, en riktig hjälte! *tassarna upp*

  SvaraRadera
 5. Jag är så tacksamm för sådana här människor. Vi var tvugna att avliva vår ena katt denna julafton då han fick en hjärnblödning. Tack alla grannar och jourveterinären som hjälpte till så att han slapp lida mer. Du är evigt saknad Pontus.

  SvaraRadera
 6. Men åh en sån sorglig julafton. RIP Pontus....

  SvaraRadera
 7. Tänk vad bra med Facebock.Tack Åsa att du berättade om "Missan".Och tack Jonna för att du finns och till din vän trädklättraren.Jag är glad att jag skrev om hjälp.God fortsättning till alla djurälskare.Och bannor till han som ägde katten

  SvaraRadera
 8. Det värmer hjärtat att det finns människor som ni, som värnar om de fyrbentas liv också. Stor kram till er alla och en varsam och vänlig klapp till Christmas Eve - hoppas hon får det bra och tryggt i fortsättningen.

  SvaraRadera